english translation   Een fret aanschaffen doe je niet zomaar...                                                                     
 
Hieronder kun je lezen wat een fret nou precies is, waarom iemand voor een fret kiest en vooral ook wanneer je niet voor een fret moet kiezen.
Als jij erover nadenkt om een fret als huisdier te 'nemen', lees deze bladzijde dan eens aandachtig door! Bespreek daarna alle voor en nadelen met je ouders.

 Wat is een fret? 
 
florisvoorsprb.JPG (168231 bytes)
Soms lees je wel eens in boekjes dat de fret ook in het wild leeft. Maar als je een fret in het wild tegenkomt, dan betekent dat, dat het diertje haar baasje kwijt is!  Een fret is namelijk
een huisdier. Zo raar is het natuurlijk niet dat mensen wel eens denken een fret te zien in de natuur. Ze verwarren dan de bunzing of hermelijn met een fret. Een fret is een roofdier. We kennen meerdere huisdieren die van nature roofdier zijn. Zoals een hond van de wolf afstamt, zo stamt een fret van de bunzing af... Vooral de wildkleurfret lijkt het meeste op een bunzing.

   
Een bunzing is een dier dat actief wordt als het gaat schemeren. Je zal hem overdag niet zo snel tegenkomen. Dan zal het meestal in zijn hol slapen. 's Nachts gaat hij op zoek naar ratten, muizen, konijnen, vogeltjes, maar ook wel hagedissen en slangen... Een bunzing is gn huisdier en deze kan je niet als huisdier houden.

 
Een fret is zoals dat met een heel moeilijk woord heet een
gedomesticeerd dier. Gedomesticeerde dieren zijn dieren die zijn getemd tot huisdieren. De fret is al eeuwenlang een huisdier. Al vr de geboorte van Christus werd de fret door de mens als huisdier gehouden!

Thanks to Jennifer Gall
Thanks to Gennifer Gall...

Waarom houdt men een fret...

Sommige mensen kunnen het soms moeilijk begrijpen, dat iemand graag fretten houdt.... Als ik moet uitleggen wat we leuk/prettig vinden aan onze fretten vertel ik ze meestal het volgende:

Sommige mensen hebben fretten om mee te Fretteren

De meeste fretten worden gehouden omdat iemand behoefte heeft aan gezelschap. Soms wordt een fret ook gehouden om mee te kunnen
jagen op konijnen of ratten. Dat heet fretteren. De jager die met een fret op konijnen en ratten jaagt heet een fretteur. Ratten en konijnen kunnen grote schade aanbrengen aan bijvoorbeeld sportvelden of kwekerijen. Eigenaren roepen dan soms de hulp in van een fretteur. De fretteur zorgt van te voren dat de fret heeft gegeten. Hierdoor jaagt het diertje uit nieuwsgierigheid. Zou het diertje honger hebben, dan zou de prooi opgegeten worden en is de kans groot dat het met een rond gegeten buikje in het konijnenhol gaat liggen slapen! De fretteur heeft dan geen prooi en is (voorlopig) zijn fret kwijt!!! Bij het fretteren is de taak van de fret om de rat of het konijn zijn hol uit te jagen. De prooi wordt dan vervolgens gevangen door een net of kooi dat aan het einde van een gang is geplaatst.
Wil je meer weten ver fretteren, kijk dan eens op de pagina over
DE JACHT

mocl.jpgWanneer kun je beter niet voor een fret als huisdier kiezen!

Als je weinig tijd hebt, moet je niet voor een fret kiezen. Eigenlijk moet je dan helemaal geen huisdier nemen. Ieder huisdier vraagt om aandacht. Het ene dier meer dan het andere. Een fret vraagt veel aandacht. Niet de hele dag door, maar wel iedere dag een paar uur. Nog meer redenen:

 
Verder kan het diertje een plasje of poepje op plaatsen doen waar jij dat helemaal niet wilt! Of naast de poepbak omdat ze vindt dat het niet schoon genoeg meer is... (ze zijn dus
niet altijd even zindelijk))
Je moet je huis aanpassen zodat het fretveilig wordt > kieren en gaten goed afsluiten, zodat de fret niet achter apparaten zoals bijvoorbeeld koelkasten, wasmachines, drogers of gasfornuis kan komen. Een fret kan ook aardig springen en klimmen en kan dus ook hogerop schade aanrichten in je huis!
Als ze schrikt kan ze haar
anaalklier legen. Dan laat ze een hele, scherpe lucht achter (een soort windje maar dan heel vies!) die lang blijft hangen....
Je moet de
poepbak iedere dag verschonen, het diertje voorzien van vers water en voer. De slaaplappen verschonen ... Een hoop te verzorgen dus!
Maar bovenal: heel erg goed opletten tijdens het spelen. Het is natuurlijk zonde als de spulletjes van je ouders, of je eigen speelgoed kapot wordt gemaakt. Maar dat is niet het ergste: een fret haalt zulke rare dingen uit, dat het ook gevaarlijk voor het fretje zelf kan zijn!

Lijkt het je nog steeds leuk om een fret te hebben als huisdier? Ga dan eens kijken op deze homepage hoe je het dier moet  verzorgen...

Ga terug naar de frettenpagina's voor kinderen
                                                          leerkrachten