Opvoeden

Bij 'Puppy pagina's' staat nog veel meer over het opvoeden van je fret. Wat hier en op die andere pagina's staat geschreven over het opvoeden van pups, is natuurlijk ook belangrijk als je een volwassen fret krijgt, die ook nog het n en ander moet leren!

Als je jonge fretten krijgt, dan moet je er op letten dat deze diertjes minimaal acht weken zijn, voordat ze bij hun moeder weg gaan. Eerder niet! Ook al kunnen de diertjes al zelfstandig eten, de periode bij hun moeder is dan nog heel belangrijk. Zou je ze eerder weghalen, dan kan dat problemen geven met zindelijkheid, omgang met andere fretten en bij het opvoeden van je fretten.

Kiekeboe!Bijten
Frettenpups en niet goed opgevoede volwassen fretten proberen hun baasje vaak uit. Door te gaan bijten, willen deze dieren de baas over je spelen. Als je dat toelaat of als je laat merken dat je bang bent, dan gaan fretten vaker bijten. Vanaf het begin moet je niet toelaten dat ze je bijten. Pak een bijtende fret in haar nekvel om te laten zien wie de baas is! Als het diertje dan geeuwt is dat een goed teken. Ze geeft zich dan over. In de nekvel beetpakken is niet zielig, tenslotte doet een moederfret dat ook met haar jongen. Sla je fret nooit! Behalve dat, dat wl zielig is, zal ze je ook helemaal niet begrijpen!!

Zindelijkheid

Helaas blijkt dat veel fretten soms na een bepaalde tijd behoorlijk wat poephoekjes gemaakt hebben in huis. Je merkt dat dit vooral gebeurt als er bijvoorbeeld een nieuwe fret bij komt. 
Maar fretten zijn van nature al aardig zindelijk, zeker in het hok. In het hok hebben ze al een voorkeur voor een bepaalde hoek.

Tips voor het (weer) zindelijk maken in het hok:
* Als ze al een hoek hebben gekozen als w.c., kun je deze het beste kiezen om dan de poepbak te plaatsen
* Zet de poepbak vast, heel veel fretten schuiven namelijk de poepbak opzij en gaan erachter zitten...
* Vul de poepbak met niet stuivende kattengrit (sommige kattengrit geeft zoveel stof dat de fretten last van hun ademhaling kunnen krijgen).
* Leg gewoon wat oude lappen in het hok neer. Dat gebruiken ze minder snel als w.c.,  dan bijvoorbeeld houtpulp of houtwol. Gebruik nooit hooi, zaagsel of stro! Dit zorgt ervoor dat de fretten na een tijdje last van hun ademhaling krijgen!
* Zorg ervoor dat je iedere dag de bak schoon schept, zodat ze deze niet te vies vinden om er op te gaan. Ik heb zelf drie fretten en ik moet de bak twee keer per dag bij houden (anders gaan ze het er naast doen).


Tips voor het zindelijk maken wanneer ze loslopen:

* Probeer de fretten in het begin voorlopig in een kleinere ruimte (bijvoorbeeld in de gang) los te laten. Uiteraard moet hun hok daar dan ook staan!  Pas als ze hebben laten zien dat ze in de kleine ruimte zindelijk zijn, mogen ze in een grotere ruimte.
* Als ze net los zijn, pak je ze iedere vijf minuten op en zet ze op hun poepbak. Pas als ze hun behoefte hebben gedaan laat je ze met rust.
* Iedere keer als ze dan toch iets in een hoek doen, roep je hard NEE en grijp je de desbetreffende fret in de nekvel. Op deze manier zet je ze daarna dan op de poepbak in hun eigen hok. Dit heeft natuurlijk alleen zin als je de fret betrapt op het moment dat deze zijn/haar behoefte doet!  Vaak blijkt na enkele dagen dat heel hard NEE roepen genoeg kan zijn, Je moet er dan alleen op letten of ze dan wel netjes op de bak gaan daarna... (anders moet je ze er eventjes op zetten).
* Soms willen fretten als ze volwassen worden hier en daar wat geurvlaggen uit gaan zetten (zoals bijvoorbeeld ontlasting doen in verschillende hoeken). Puur om wat 'briefjes' voor andere fretten achter te laten. Zo heb ik altijd zindelijkheidsproblemen met mijn fretten als er een nieuwe frettenbewoner bij komt. Dan moet ik op dezelfde manier als ik hierboven heb 'geschreven', te werk gaan om ze weer netjes op de bak te krijgen.
* Als je na een tijdje merkt dat het zindelijk zijn bij je eigen fretten weer wat minder wordt, moet je het weer eventjes een paar dagen aanpakken.
* Als de ruimte waarin ze mogen loslopen erg groot is, kun je het beste nog meer poepbakken neerzetten. In het begin leg je daar dan een hoopje van de fretten in zodat deze zijn hun poep herkennen en dan die hoek meteen kiezen als hun w.c.