Jacht met fretten
Het zogenaamde
fretteren gaat als volgt:
Al vroeg op jacht met fret en netten...<<Een jager of jachtopzichter gaat in de vroege ochtenduren met zijn fret in een transportkist of tas op stap.

De netten worden voor de uitgangen van de holen geplaatst...>>Bij een bewoond konijnenhol aangekomen worden eerst alle uitgangen opgezocht en - op één na - afgesloten met netten. Als dit klaar is wordt de fret in de nog open pijp losgelaten, die vervolgens eveneens wordt afgesloten.
Zodra de konijnen, die zich in het holencomplex opgehouden hebben, lucht krijgen van de fret gaan zij op de vlucht. Ze stormen naar buiten en nemen het netje, dat over de uitgang ligt met zich mee. Ze stappen dan in de mazen van het net en raken erin verstrikt waardoor ze niet ver meer komen. Ze kunnen dan gemakkelijk door de jager en zijn helpers worden gepakt en eventueel gedood.
Zodra het fretje zich bij één van de in- of uitgangen vertoont, wordt deze opgepakt en in het kistje of de tas teruggezet.
Het kan zijn dat een fret zich aan een konijn vergrijpt, dat te lang in het hol is blijven zitten. Dan kan het uren duren voordat de fret naar buiten komt. Een fret wordt namelijk soms hongerig meegenomen op jacht, zodat ze fanatiek zijn. Als ze zich dan aan een konijn vergrijpen, vallen ze vaak moe maar voldaan in slaap in het konijnenhol. Sommige jagers gebruiken daarom ook een fret die is gemuikorfd of een fret met een halsband met belletjes zodat de konijnen nog eerder worden opgeschrikt en meer kans hebben om levend uit het hol te komen.
In plaats van netten kan een jager ook een geweer gebruiken. Ook in dit geval wordt het dier gebruikt om de konijnen uit hun hol te verjagen. Maar de uitgangen worden nu niet afgesloten. Het naar buiten stormende konijn wordt dan door de jager en zijn helpers neergeschoten.
Er zijn ook jagers die de konijnen op plaatsen waar ze niet gewenst zijn (bijvoorbeeld iemands tuin, moestuin)  vangen en ze dan uitzetten op plekken waar ze geen kwaad kunnen...

Soms is het echter nodig om konijnen te doden omdat er teveel konijnen in een bepaald gebied voorkomen, waardoor er verschillende dodelijke ziektes onder de konijnen kan uitbreken...

Beloning na de jacht...Jacht met fretten bij een spoor

 


Wil je meer over fretteren weten? Neem dan eens een kijkje op deze Fretteerpagina

...These pictures are coming from www.corbis.com...